Harkitsetko lemmikkiä? Lue tämä

Muistathan, että eläintä ei voi ottaa hetken mielijohteesta, vaan siitä on oltava vastuussa sen loppuelämän ajan. Uuteen kotiin saapuva eläin ei välttämättä heti ole se ihana kissa tai koira, jonka sinä halusit sen olevan. Kotiutuminen kestää oman aikansa, niin kuin meillä ihmisilläkin. Vastineeksi hyvästä hoidosta saat itsellesi ystävän, jolle voit kertoa ilosi ja surusi. 

Mikäli sinua kiinnostaa antaa yhdistyksemme kautta jollekin eläimelle uusi koti, ota yhteyttä meihin sähköpostilla [email protected]. Vastauksena yhteydenottoon saat meiltä kyselylomakkeen, johon toivomme saavamme mahdollisimman kattavan vastauksen – tämä helpottaa eläinten valinta- ja luovutusprosessia.

Löydät Facebook-sivuiltamme Esy Elämänlanka ry, Savonlinna ajankohtaisimman tilanteen kotia etsivien eläinten esittelyistä ja muuttovalmiudesta.


Jokaisen eläintä ottavan tulisi miettiä seuraaviin kysymyksiin vastaus ennen kuin on valmis vastaanottamaan eläimen yhdistyksen kautta. Mikäli olet valmis sitoutumaan eläimen tuomaan vastuuseen, voit olla meihin yhteydessä ja katsotaan yhdessä seuraavat askeleet luovutusprosessissa. 

 • Miksi haluat/haluatte lemmikin?
 •  Millaiseen kotiin eläin olisi tulossa? Kaupunki/maaseutu, rivi-/kerros-/omakotitalo
 •  Onko eläimen hankinta ollut mielessänne kauan?
 •  Onko koko perheesi sitoutunut eläimen hankintaan ja sen kanssa elämiseen?
 • Onko sinulla/perheelläsi riittävästi aikaa uudelle lemmikille? Millainen on perheesi arki – joutuuko eläin viettämään paljon aikaa yksin?
 • Millainen kokemus sinulla/perheelläsi on eläimistä?
 • Onko perheessä lapsia? Jos on, minkä ikäisiä?
 • Onko päätetty, kenellä on vastuu eläimen hoidosta?
 • Onko perheessä ennestään lemmikkejä? Jos on, niin mitä?
 • Ulkoileeko eläin? Jos, niin miten ja missä?
 • Onko sinulla riittävästi rahaa lemmikin hyvälaatuiseen ruokaan, tarvikkeisiin, eläinlääkärikuluihin? Olethan tietoinen, että esim. eläinlääkärikuluja saattaa tulla suuriakin summia yllättäen?
 • Hyväksytkö eläimen vanhenemisen ja siitä mahdollisesti tulevat vaikeudet ja eläinlääkärimaksut?
 • Oletko varautunut, että eläin saattaa tarvita mm. erikoisruokavalion ja oletko valmis toteuttamaan sen tarvittaessa?
 • Oletko itse sen ikäinen, että kykenet hoitamaan eläintä asianmukaisesti vielä silloinkin, kun se alkaa olla seniori?
 •  Onko sinulla tulevaisuudensuunnitelmia, jotka voisivat johtaa eläimestä luopumiseen?
 • Miten mahdollinen perheenlisäys/muutto/avioero vaikuttaisivat lemmikin pitämiseen?
 • Onko luotettavaa varahoitopaikkaa tiedossa vai pystytkö kustantamaan lemmikkihoitolapaikan esim. lomamatkan ajaksi?
 • Oletko varautunut siihen, että eläin aiheuttaa sotkua ja se saattaa turmella omaisuuttasi?
 • Oletko varautunut mahdollisiin ongelmiin ja “normaalia” hitaampaan kotiutumiseen? Kodinvaihtajien kanssa kotiutumisprosessi voi olla pitkä ja ongelmia saattaa tulla pitkänkin ajan kuluttua.
 • Jos kyseessä on koira, mieti lisäksi seuraavia:
 • Pärjäätkö koiran kanssa myös ihmisten ilmoilla?
 • Riittävätkö taitosi ja aktiivisuustasosi?
 • Onko asumismuotosi koiralle sovelias?
 • Kuka hoitaa ja ulkoiluttaa koiran jos vaikkapa nyrjäytät nilkkasi?

Pääset katsomaan luovutussopimuksen kokonaisuudessaan täältä.


Kulukorvaukset

Kulukorvauksella katetaan niitä kuluja, joita yhdistykselle syntyy esimerkiksi eläimen sterilisoinnista, rokotuksesta ja sirutuksesta. Kulukorvaukset on päivitetty maaliskuussa 2021 ja uudet kulukorvaukset ovat astuneet voimaan 1.4.2021 (ellei toisin ole sovittu siirtymäajan kulukorvauskäytännöstä).

Kissojen kulukorvaus:
Aikuinen, leikattu, rokotettu ja sirutettu kissa 120 €
Pentukissa, leikattu, rokotettu ja sirutettu 180 €

Koirien ja muiden eläinten kohdalla kulukorvaus katsotaan tapauskohtaisesti.

Kulukorvauksen voit maksaa tilille FI84 5133 0020 0624 68, viitenumero 200059, ennen kuin tulet noutamaan eläintä. Otathan kuitin mukaan tullessasi hakemaan uutta perheenjäsentä.
Voit maksaa myös käteisellä tullessasi noutamaan eläintä.


Luovutusehdot

Luovutussopimuksessa on seuraavat ehdot. Lue ne tarkkaan ja mieti, voitko täydestä sydämestä hyväksyä ne. Jos vastaat kyllä, kyllä ja vielä kerran kyllä, olet askelta lähempänä uuden lemmikin omistamista.

 1.  Uusi omistaja hyväksyy eläimen siinä kunnossa ja terveydentilassa, jossa eläin luovutushetkellä on ja tiedostaa, että kyseessä on löytöeläin tai muuten taustaltaan tuntematon eläin, jonka terveydentilasta, luonteesta ja käyttäytymisestä ei yhdistyksellä ole varmaa tietoa. Lisäksi eläin saattaa sairastua muutosta johtuvasta stressistä sekä olla uudessa kodissa aivan erilainen käytökseltään kuin yhdistyksellä ollessaan.
 2. Yhdistys ei maksa luovutuksen jälkeen tulleita eläinlääkärimaksuja.
 3. Vastuu eläimen aiheuttamista vahingoista on eläimen vastaanottajalla.
 4. Vastaanottaja sitoutuu hoitamaan eläintä eläinsuojelulain ja -asetusten sekä eläimen tarpeiden mukaisesti.
 5. Vastaanottaja sitoutuu huolehtimaan ettei eläin karkaa tai putoa esim. ikkunasta tai parvekkeelta.
 6. Jos uudessa kodissa ilmenee eläimen kanssa vaikeuksia, eläimen vastaanottaja lupautuu ottamaan yhteyttä yhdistykseen ja kysymään neuvoja sekä noudattamaan annettuja neuvoja.
 7. Eläimen vastaanottaja sitoutuu heti ilmoittamaan yhdistykselle, jos eläin katoaa tai kuolee. Katoamisen ollessa kyseessä yhdistys auttaa etsinnöissä neuvoen tai myös konkreettisesti etsien.
 8. Vastaanottaja sitoutuu muuttaessaan ilmoittamaan välittömästi yhdistykselle uudet yhteystietonsa.
 9. Vastaanottajalla ei ole oikeutta luovuttaa eläintä uudelle omistajalle tai lopettaa sitä ilman eläinsuojelullista syytä ilman, että ilmoittaa siitä yhdistykselle ja yhdistys hyväksyy sen.
 10. Vastaanottajan alaikäraja on 18 vuotta.
 11. Eläimen vastaanottajalla velvollisuus rekisteröidä eläin omiin nimiinsä 14 vuorokauden kuluessa lopullisen luovutussopimuksen allekirjoituksesta. Rekisteröinti auttaa saamaan omistajaan yhteyttä esim. kadonneen eläimen löytyessä.
 12. Eläimen vastaanottaja sitoutuu kolmen kuukauden koeaikaan.

Koeaika

 1. Koeaika on molemminpuolinen turva, sekä yhdistyksen että eläimen vastaanottajan kannalta.
 2. Koeaika kestää 3 kuukautta.
 3. Koeaikana eläin on yhdistyksen omistuksessa, mutta vastaanottajan hallussa.
 4. Koeaikana eläimen haltija on vastuussa eläinlääkärikuluista sekä muista, kenties eläimen aiheuttamista, kuluista.
 5. Koeaikana yhdistys saa käydä katsomassa kotiutumisen onnistumista tai soittaa ja kysellä kuulumisia. Jos yhdistyksen edustajat eivät pääse katsomaan koeaikana eläintä tai yhdistyksen edustajille tulee tunne, ettei kaikki ole hyvin, voi yhdistys ottaa yhteyttä viranomaiseen ja tätä kautta varmistua eläimen hyvinvoinnista.
 6. Jos eläin on erityisen vaativa/hankala tapaus, koeaikana voidaan keskustella, haluaako eläimen haltija jatkaa eläimen kanssa yrittämistä. Jos eläimen vastaanottaja haluaa palauttaa eläimen yhdistykselle, maksettua takuumaksua ei palauteta (ellei ole lääkärintodistusta esim. allergiasta).
 7. Takuumaksu on puolet eläimen kulukorvauksesta.

ERITYISADOPTIOTA KOSKEVAT EHDOT

Vastaanottaja sitoutuu ymmärtämään yllä mainittujen ehtojen lisäksi erityisadoptiota koskevat seuraavat ehdot:

 1. Eläimen uuden omistajan on oltava täysi-ikäinen ja kykenevä huolehtimaan itsenäisesti asioistaan sekä on halukas antamaan eläimelle hyvän kodin.
 2. Erityisadoptiolla tarkoitetaan tilannetta, jossa eläimeltä on eläinlääkärin toimesta löydetty esimerkiksi jokin sairaus tai kehityshäiriö, joka voi vaikuttaa eläimen elämään jollain tavalla. Myös adoptoitavan eläimen ikä voi johtaa erityisadoptiotilanteeseen. Tällainen tilanne on aina huomioitu eläimen kulukorvaushinnassa.
 3. Erityisadoptiotilanteessa voi olla mahdollista, että eläin aiheuttaa uudelle omistajalle esim. tavallista enemmän lääkärikuluja tilanteensa vuoksi. Jokaisen eläimen omassa luovutussopimuksessa on kuvattu syy/syyt, jotka tekevät eläimen adoptiotilanteesta tavallisesta poikkeavan.
 4. Eläimen uusi omistaja sitoutuu ymmärtämään, että eläin voi vaatia tavallista enemmän huomiota/tarkkailua tilansa vuoksi. Uusi omistaja sitoutuu seuraamaan eläimen terveydentilaa ja tarvittaessa ottamaan yhteyttä/viemään eläimen eläinlääkäriin, jos sen terveydentila sitä vaatii.
 5. Eläimen uusi omistaja ymmärtää, että eläimen terveyttä ei voi taata, vaikka eläinlääkäri on diagnosoinut eläimen olevan kunnossa luovutettavaksi.